Makeiset (suomen arkikielessä myös karkkikaramelli) ovat tavallisesti pienikokoisia, herkutteluun tarkoitettuja runsaastisokeria ja lisäaineita sekä usein rasvaa sisältäviä valmisteita. Makeisia syödään yleensä, koska niiden sisältämät molekyylit viestivät joutuessaan makuhermoihin, että se maistuu hyvältä.

Makeisia ei ole suositeltavaa syödä jatkuvasti koska ne sisältävät paljon sokeria ja rasvaa ja voivat siten aiheuttaa esimerkiksi liikalihavuutta ja hammasmätää. Joissakin makeisissa sokeri on korvattu muilla makeutusaineilla kuten sorbitolilla. Nämä makeiset eivät ole hampaille yhtä haitallisia. Useat purukumit ja pastillit on makeutettu ksylitolilla, joka on sen sijaan hampaille terveellinen makeutusaine.

Makeiset vapauttavat aivoissa mielihyvähormoneja limbisestä järjestelmästälähde?. Monilla ihmisillä makeiset auttavat jopa tupakan tavoin lievittämään stressiälähde?.

Makeisvalmistajat Suomessa

Suomessa on muutamia isoja makeisvalmistajia sekä useita pieniä paikallisia valmistajia, jotka keskittyvät yhteen tai muutamaan tuotteeseen. Suomen ja samalla Pohjoismaiden suurin makeisvalmistaja oli ruotsalais–suomalainen Cloetta Fazer, joka kuului Fazer-konserniin. Cloetan ja Fazerin tiet erosivat vuonna 2009. Fazerin menestystuotteita ovat Fazerin Sininen, Dumle, Ässä-makeiset, Pantterit, Geisha, Omar ja Pihlaja.

Myös norjalaisomisteinen Panda valmistaa makeisia Suomessa. Se tuottaa erilaisia lakritsi- ja suklaamakeisia. Pandantuotemerkkejä ovat Panda Lakritsi, Pepe, LakuMix ja Juhlapöydän konvehdit.

Hollantilaisomisteinen Leaf on kolmas Suomessa makeisia valmistava yritys. Pääosa sen tuotteista valmistetaan ulkomailla; Suomessa tehdään ainoastaan valumakeisia eli lähinnä hedelmäkarkkeja. Leafin kansainvälisiä tuotemerkkejä ovat muun muassa Jenkki (purukumi), Mynthon (kurkkupastilli), Lauantaipussi, TV-karkkipussit ja Tupla.

Makeislaadut


  • Karamelli valmistetaan tärkkelyssiirapista.
  • Tikkukaramelli on pienen puu, pahvi- tai muovitikun päähän tehty usein kova karamelli.
  • Toffee tehdään sokerista ja kermasta.
  • Lakritsi valmistetaan vehnäjauhosta, siirapista ja lakritsiuutteesta.
  • Salmiakki, jonka keskeisin valmistusaine on ammoniumkloridi
  • Marmeladi tehdään sokerista ja hyytelöintiaineesta
  • Marsipaani valmistetaan mantelista ja sokerista.
  • Purukumi sisältää sapotillapuun maitiaisnestet